Deset stvari koje ćete razumjeti tek kada postanete roditelj

beba

KADA postanete roditelj, svijet se potpuno mijenja i sva energija koju posjedujte usmjerena je prema vašoj bebi. Znanstsveno je dokazano da razgovor s bebama od rođenja može utjecati na razvoj njenog mozga. Bright Side je želio odati počast svim roditeljima pa je izdvojio nekoliko stvari koje samo oni mogu razumjeti.

Osjećate beskonačnu ljubav prema svom djetetu

Skoro svi roditelji kažu da taj osjećaj možete razumjeti samo ako postanete roditelj. U isto vrijeme, ne trebate očekivati da ćete biti preplavljeni ljubavlju od prvog susreta. Iako postoje određena istraživanja koja dokazuju da hormon po imenu oksitocin jača vezu između majke i djeteta. Možete biti previše iscrpljeni kako bi je u početku potpuno osjetili.

Ovaj će vas osjećaj postepeno preuzimati iz dana u dan. Poznati glumac Mike Myers rekao je da osjećaj koji roditelji imaju prema djetetu blizak onom kada se prvi put zaljubiš s dvanaest godina, ali se u ovom slučaju pojavljuje svakog dana.

Zaboravite što je dobar san

 

Istraživanje sugeriraju da novopečeni roditelji ne spavaju redovito sve do šeste godine dječjeg života. Zvuči pomalo strašno, ali kada pogledate u oči svog malog čuda koje želi vašu potpunu pažnju i brigu, svi problemi će nestati i pomoći će vam da iskusite najbolje strane roditeljstva.

Shvaćate koliko je dojenje u javnosti zaista potrebno 

 

Stalno se vodi debata o tome trebaju li žene dojiti u javnosti. U nekim državama ovo je pravo zaštićeno zakonom, dok se u drugim žene i dalje srame dok to rade. Kada postanete roditelj, ovaj čin vam izgleda lijepo i prirodno pa sva druga mišljenja postanu apsolutno nebitna. Jednostavno ćete hraniti svoju bebu gdje god i kad god ona to želi.

Imate loš osjećaj kada primijetite da u kući vlada potpuna tišina 

 

Ovo zvuči jako poznato, pogotovo za roditelje koji imaju dvoje ili više djece. Djeca su jako kreativna i mogu uništiti sve što im je nadohvat ruke, bez bilo kakve buke. Zato ste uvijek na oprezu kada su u pitanju ti trenuci tišine.

Stalno osjećate “majčinsku krivnju” 

 

Jesam li dobra majka? Radim li sve kako treba? Ova će vas pitanja najvjerojatnije stalno pratiti i činit će da se osjećate krivom. Nema načina da ih izbjegnete, nekolicina roditeljskih blogova i članaka na koje možete naići na internetu, mogu samo učiniti da se osjećate gore. Ništa nije uzalud, samo kontrolirajte svoju anksioznost.

Ne možete prestati govoriti o svojoj djeci

 

Kada ste sami, roditelji koji govore o svojoj djeci znaju biti prilično iritantni. Međutim, kada dobijete dijete, svijet vam se okreće naopačke. I najnebitnija stvar na planetu koju vaše dijete napravi može vam puno značiti pa ćete zbog toga poželjeti podijeliti taj osjećaj sa svima oko vas.

Stalno se borite s djecom oko hranjenja

 

Vrijeme za obrok će se najvjerojatnije pretvoriti u pravu svađu između vas i vašeg malog anđela. Ova borba ne poznaje kompromis. Vaše će dijete ili odbiti hranu ili će biti prekriveno istom. Ne živcirajte se, pustite dijete da istraži što je to mama spremila za jelo.

Napokon počinjete razumjeti i cijeniti vlastite roditelje

 

Svi smo imali dobre i one manje dobre trenutke kada je u pitanju veza s roditeljima. Kada i sami postanemo roditelji, počinjemo gledati stvari iz drugog kuta. Roditeljstvo nije lako, ali mame i tate daju sve od sebe. Vaši su roditelji vjerojatno radili greške dok su vas odgajali, ali to ne znači da ih ne trebate cijeniti i poštovati.

Mijenjate pelene bez gađenja

 

Zvuči prilično nerealno kada prvi put čujete da se roditelji ne gade ove radnje, ali iznenadit ćete se koliko se roditelji brzo naviknu na neugodnost mijenjanja pelena. Samo bace pogled na preslatko stvorenje i pitaju se: “Može li biti slađe?”

Stalno kupujete nove stvari svojoj bebi, umjesto sebi

 

I prije rođenja vaše bebe, počet ćete osjećati potrebu da joj kupujete nove i lijepe stvari. Dogodit će vam se da krenete u šoping kako bi sebi kupili nove stvari, ali ćete na kraju ipak zaboraviti na sebe i kupiti preslatke male stvarčice za bebu. Ovo će se događati često i nećete žaliti ni sekunde.