Ekskluzivno za naše čitaoce govori Ahmet Egrlic

 

Za portal uskvijesti.ba govori predsjednik vanjsko trgovacke komore gosp Ahmet Egrlic.

Kako komentirate rast cijena?

Najprije da kažem da rast cijena nije samo u BIH nego je globalnog karaktera, ne samo regionalno. Rast cijena namirnica ali i građevinskog materijala je evidentan i usporio je određene građevinske projekte u Europi, svijetu pa i u BIH. Kada su u pitanju građevinski materijali tu je došlo do stabilizacije cijena i one se polako vraćaju u normalnu. Kada su u pitanju životne namirnice postoji mogućnost da će neke od njih i dalje rasti. Npr ulje koje je znatno poskupilo. Došlo je nažalost do poskupljenja u čitavoj regiji. Poskupjele se uljarice. Suša je uzela svoj danak. Poskupila je i piletina no i dalje je najjeftinija u regionu. Te cijene doživljavaju vrhunac. Možda još malo budu išle gore no nakon toga cijene će padati ili ostati na tom nivou.

Kakvi su planovi vanjsko-trgovinske trgovine BIH u 2022. godini.

Trgovinska komora i ja lično još uvijek pripremamo planove. Moramo se prilagoditi trenutnoj situaciji. Ne znamo kakva će situacija biti s obzirom na epidemiološke mjere. Jednu stvar ću istaknuti. Sigurno je da idemo u projekt digitalne komore. To je projekt budućnosti. U našoj bazi podataka će biti sve robe iz BIH. Jednim klikom kupci u Europi i svijetu moći će doći do naše robe.
Imati ćemo priliku da kroz digitalnu komoru budemo velika podrška našim poljoprivrednicima da dođu do kupaca.

Koja su nam ključna izvozna tržišta?

Najviše roba izvozimo u zemlje EU 71% . Nakon toga su Kina i Turska, Rusija. Članice EFTA. Ali EU je ključno i nezamijenjivo tržište. U EU prednjače Hrvatska i Njemačka. Potom idu Austrija, Slovenija, Italija. Važno je napomenuti da s Njemačkom i Austrijom imamo suficit. To je za nas vrlo povoljna situacija.

Oporavlja li se privreda BIH nakon pandemije?

Imamo rast izvoza od 30% u usporedbi s 2020. Također imamo rast i obzirom na 2019. Svaki mj izvozimo vise od milijardu i sto miliona KM. Možda će nam ovo biti rekordna godina. Ocekujemo da ćemo do kraja godine preci 13 milijardi. Mislim da trebamo nastaviti ovakav trend. Kada su u pitanju zemlje regiona tu je ključna Srbija. Oko 800 miliona KM izvozimo.
Najveći rast smo ostvarili u Italiju preko 250 miliona u prvih 7 mj.
To nam daje nadu i optimizam no to nije dovoljno i dalje ocekujemo od vlasti kreiranje boljeg poslovnog ambijenta, nastavak reformi, izmjenu i dopuni zakona, smanjenje nameta na placu.

Kako stoji privreda USK u usporedbi s ostatkom BIH ?

Privreda pokazuje oporavak i rast. Ocekujemo doći na nivo blizu 500 miliona. Nažalost USK i dalje zaostaje za drugim kantonima i ako Vam kažem da samo jedan Gradačac izvozi preko 300 miliona. Sam kao općina. Zapravo BIH ima nekoliko vrlo razvijenih regija i općina koje su doživjele industrijsku ekspanziju no ne mogu se dalje razvijati jer nemaju radne snage. Tako da je to jedan od izazova s kojim će se BIH suočiti u narednom periodu. Kad je USK u pitanju tu prednjače Sanski Most i Kladusa, nakon toga ide Bihać. USK ima perspektivu ali taj rast mora biti daleko veći i mora se učiniti puno vise za privlačenje stranih investicija u infrastrukturu.

Za kraj jedno pitanje. Jeste li vakcinisani?

Da vakcinisani smo ja i moja supruga.Također i revakcinisani. Mislim da se svi građani trebaju vakcinisati. To je jedino riješene. Pozivam građane da ne nasijedaju na ove anti virusne lobije i propagande i da zajedno kreiramo bolju situaciju u BIH.

Hvala vam na odvojemom vremenu.

Hvala vama.

Pisao:Fikro Bosnic.