Koronavirus u BiH: Do sada najviše zaraženih u Banjoj Luci, slijedi Konjic, Krajina se drži ili malo testira?

Od jutros je BiH zabilježila 38 novih slučajeva zaraze koronavirusa. To je najveći skok od kako je zabilježen prvi slučaj u našoj zemlji.

Nadležni u cijeloj državi poručuju da za sada imaju kontrolu te da sada slijedi ključni period praćenja širenja klastera, odnosno izvora zaraze i širenje.

Testiranje će biti ključno, a najave su da će i u BiH uslijediti veći broj testiranja. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu jutros je dobio hiljadu novih testova, a u narednom periodu bit će podijeljeno novih 20.000 testova.

Najveći broj zaraženih u BiH je u Banjoj Luci gdje postoji nekoliko klastera sa stotinama osoba koje su pod nadzorom i koje su ili testirane ili su u planu testiranja. Tako su do sada u Banjoj Luci potvrđena 103 slučaja koronavirusa, a od drugih mjesta u RS-u izdvajaju se i Laktaši sa 10 i Kozarska Dubica sa osam slučajeva zaraze. Prema entitetskoj evidenciji u RS-u je do sada potvrđeno 155 slučajeva zaraze.

S obzirom na broj zaraženih u tom gradu i broj klastera, epidemiolozi pojačavaju i broj testiranja.

Na drugom mjestu po broju zaraženih u BiH je Konjic, gdje je do sada potvrđeno 20 slučajeva zaraze i svi su vezani za klaster “Igman”. U Sarajevu je 10 osoba pozitivno na koronavirus, od čega je nekoliko povezano sa spomenutim klasterom Igman. U Mostaru je do sada potvrđeno 9 slučajeva, u Bihaću i Goraždu po pet itd.
U entitetu FBiH do sada su zaražene ukupno 73 osobe, dok je u Brčkom dvoje pozitivnih.

U narednom periodu se očekuje rast novozaraženih s obzirom da će usliejditi veći broj testiranja. U cijeloj državi do sada su poduzete brojne mjere u cilju usporavanja širenja koronavirusa. Na snazi je i policijski sat, a mlađima od 18 i starijima od 65 godina je zabranjeno kretanje vani.

The post Koronavirus u BiH: Do sada najviše zaraženih u Banjoj Luci, slijedi Konjic, Krajina se drži ili malo testira? appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba