Lijepa vijest: Prvozaraženi pacijenti iz FBiH se oporavili, danas napuštaju bolnicu

Tri osobe koje su prvozaražene u našoj zemlji, danas će nakon negativnih testova na koronavirus biti puštene kući.

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici

Prema njegovim riječima oni će danas biti pušteni kući, nakon što su u izolatoriju proveli 20 dana. No, Drljević je posebno želio naglasiti protokol koji slijedi nakon oporavka.

“Oni su izliječeni, ali sad slijede mjere opreza u trajanju od 15 dana. To je protokol. Oni moraju mirovati još 15 dana pa tek nakon toga mogu obavljati sve aktivnosti”, istaknuo je Drljević.

Podsjetimo, riječ je o dvije ženske i jednoj muškoj osobi koje su bile prvozaraženi pacijenti na koronavirus u FBiH.

Zaraženi su aerodromu u Italiji pri povratku iz Njemačke u BiH. Oni su prije dolaska u Zenicu kontaktirali Higijensko-epidemiološku službu Grada Zenice gdje im je da idu u kućnu izolaciju što su uradili i ispoštovali sve procedure dok im nisu uzeti brisevi i potvrđen koronavirus.

U izolatorij zeničkog stacionara primljeni su 10 marta. Uključujući i kućni karantin, u izolaciji su proveli ukupno 20 dana.

Ponovljeni su im brisevi koji su pokazali negativne rezultate na koronavirus, kao i stabilnu epidemiološku sliku, te će danas biti pušteni kući.

The post Lijepa vijest: Prvozaraženi pacijenti iz FBiH se oporavili, danas napuštaju bolnicu appeared first on usn.ba.