Nastavljeno bombardovanje Rafaha,dan nakon odluke Međunarodnog suda pravde

Najviši sud UN-a, čije su odluke pravno obvezujuće, ali koji nema mehanizme za njihovu provedbu, također je naložio Izraelu da zadrži otvoren prijelaz Rafah, neophodan za ulazak humanitarne pomoći, no koji je zatvoren nakon pokretanja kopnene operacije početkom maja.

Izrael se branio tvrdnjom da “nije izvodio i neće provoditi vojne operacije u području Rafaha koje stvaraju životne uvjete koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva, u cijelosti ili djelomično”.

Palestinski pokret Hamas, koji je u ratu s Izraelom i na vlasti u Gazi od juna 2007., pozdravio je odluku ICJ-a, žaleći što je ograničena “samo na Rafah”. Nakon jučerašnje odluke ICJ-a, izraelsko bombardovanje nastavljeno je u Pojasu Gaze. Isto vrijedi i za sukobe izraelske vojske s oružanim krilom Hamasa.

Rano jutros, palestinski svjedoci i timovi AFP-a izvijestili su o izraelskim napadima na Rafah (jug), grad na rubu Egipta, ali i na Deir al-Balah (u centralnom dijelu). “Nadamo se da će sudska odluka izvršiti pritisak na Izrael da prekine ovaj rat istrebljenja, jer ovdje više nema ničega”, kazao je Oum Mohamad Al-Asha, Palestinac iz grada Gaze raseljen zbog nasilja u Deir al-Balahu.

“Ali Izrael je država koja sebe smatra iznad zakona, stoga ne vjerujem da se pucnjava ili rat mogu zaustaviti drugačije nego silom”, naglašava Mohamed Saleh.

Sud, na kojem Južna Afrika optužuje Izrael za “genocid”, ne samo da je naložio trenutni prekid vatre u Rafahu, otvaranje istoimenog graničnog prijelaza kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći, već i “trenutačno i bezuvjetno oslobađanje” talaca koje drži Hamas u Gazi.

Ranije ove sedmice, tužilac Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zatražio je izdavanje naloga za hapšenje Hamasa i izraelskih lidera, uključujući Benjamina Netanyahua, za zločine počinjene u Izraelu i Pojasu Gaze.

Iako je izraelska vlada kritizirala najavu tužioca, ipak je naložila svojim pregovaračima da se “vrate za pregovarački stol kako bi dobili povratak talaca”, rekao je jedan visoki dužnosnik.

Početkom maja neizravni pregovori između Izraela i Hamasa, preko Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, nisu rezultirali sporazumom o primirju vezanom uz oslobađanje palestinskih talaca i zarobljenika koje drži Izrael.

Šef CIA-e William Burns očekuje se u Parizu kako bi pokušao ponovno pokrenuti pregovore o primirju u Gazi, doznaje AFP iz zapadnog izvora bliskog tom pitanju. Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u petak premijera Katara te saudijske, egipatske i jordanske ministre vanjskih poslova “kako bi izvršili pritisak za prekid vatre”, objavio je Kairo.

Prema francuskom predsjedništvu, lideri su u Elizejskoj palači razgovarali o provedbi “rješenja dviju država”, tj. održive države Palestine uz Izrael. Španija, Irska i Norveška nedavno su objavile da priznaju državu Palestinu,pišu Vijesti

Izvor vijesti: haber.ba