NE DAM FOTELJE NEKA IDE OBRAZ/Jedina vlada u Federaciji koja nema većinu.

 

Mustafa Ružnić Muća pozvao je sam sebe da gostuje na televiziji koju indirektno uređuje preko direktorice Pašić i urednica koje su napravile seriju zemljotresa u ovoj slabo gledanoj medijskoj kući i poremetile međuljudske odnose unutar nje.

 

Za voditeljicu je birao Aidu Štilić koja je, baydway, za razliku od dvije emisije na Federalnoj televiziji dok je radila, Asima Kambera SDA političara iz Sanskog Mosta tretirala kao serijskog ubojicu. Iako Kamber ima više staža u politici, obrazovaniji je od Muće, i kulturniji, ima bolji vokabular riječi, zna nastupati na medijima, zna pisati i kvalitetno se bavi politikom što dokazuje njegovo opstajanje na političkoj sceni Unsko-sanske županije skoro trideset godina.

 

Kad smo već kod vokabulara, primjetno je da Muća ima slab i opskuran font riječi u čemu ga odaje često mlataranje rukama, što se u retorici i kod stručnjaka za jezik tumači na taj način. Uzgred kazano, kao fizička pojava je mnogo lošiji od prethodnih premijera, nema stasa, niti glasa, ali to sad nije tema jer bi to bilo petljanje u prirodu i božije davanje.

 

Tema je budžet i prosenje na javnom televizijskom servisu. A šta je to Muća prosio? Pa 16 ruku? Kako je prosio? Tako što je spominjao zdravstvene radnike i to da neće imati plaće, a to vam automatski znači prosenje jer to implicira da zdravstvo neće raditi u punom kapacitetu zbog toga što radnici neće biti motivisani jer nemaju plaće. Da je ostalo samo na prosenju bilo bi donekle i uredu. Jeste da izgleda jadno ovako kada javno moli za 16 ručicu, ali s moralno-političke točke gledišta ispravno.

 

Međutim, premijer NES (A-sda) Vlade u jednom trenutku je ucjenio skupštinske zastupnike. Kako? Onda kada je svu krivicu za nesposobnost svoje stranke i kolacije da složi kvalitetnu većinu, okrivio opoziciju kada je pozvao zastupnike opozicije da se ostave Facebook politikanstva. Zaboravio je Muća da su on i politička vrhuška NES-a (A-sda) do 2018. godine vodili mini rat na tom istom Facebooku i blatili tadašnju poziciju udarajući svakodnevno preko svojih botova uposlenih na budžetu Grada Cazina i Vlade USK, lažnih profila i politički kreiranih stranica. Sve to je prepošteni Mustafa Ružnić Muća zaboravio i sada drži moralne lekcije opoziciji.

 

Da Muća nema obraza niti stida najbolje pokazuje i dio njegovog govora u Dnevniku plus, kada je rekao da je budžet u deficitu bio od 2008. do 2018. godine. Evo da osvježimo Mući pamćenje. U tom peridu za koji govori da je budžet županije bio u deficitu njegova A-sda prepakovana u sadašnji NES u dva navrata bila dio vlasti i pozicije. Jednom kada je premijer bio Hamdija Lipovača, tada su kao i danas bili u savezu sa SDP USK, i drugi put kada su sa SDA s kojom kažu da ne treba koalirati napravili politički pakt i složili Vladu na čelu sa Izudinom Saračevićem.  E Muća, Muća, u laži su kratke noge. Slabo te pripremaju za medijske nastupe ili ti jednostavno smatraš da ti ne treba priprema jer si najpametniji?

 

U svim normalnim zemljama kada vlada ne može da funkcionira, premijer podnosi ostavu i raspušta vladu. Mustafa i njegov NES (A-sda) niti nakon silnih afera svojih kadrova iz vrha cazinske lokalne stranke, ne odustaju od toga da su oni najbolji politički projekat i alterantiva SDA-u, i da je ova Vlada najbolja do sada. Osim pukih retoričkih igara i obmanjivanja običnog puka, predlažemo da se jave CCI-u i zatraže stručnu analizu ili još bolje da zatraže analizu nekog iz međunarodne zajednice, da vidimo kako će ih ocijeniti i da li će rad ove Vlade biti najbolji od svih dosadašnjih. Živo nas interesira šta bi nezavisni ali u pravom smislu te riječi nezavisni ekonomski analitičari rekli kada bi uporedili rad svih vlada Unsko-sanske županije od postanka kantona do danas?

 

Preuzeto.