Nije sve do policije, većinom je do nas!

Svjedoci smo da se svaki dan u Gradu Bihaću dešava po jedna ili više saobraćajna nesreća. Ukoliko uzmemo podatak i usporedimo sa prošlom godinom u kojoj su u prvih 6 mjeseci smrtno stradale tri osobe, dok je u prvih šest mjeseci ove godine stradalo šest osoba, dakle duplo više.
Policijska stanica ima 4 patrole koje su 24 sata na terenu, ono što je bitno jeste da trenutna uprava traži proširenje isti ali još nema zeleno svjetlo sa federalnog nivoa. Rekord izdanih prekršajnih naloga do sada je u posljednjih deset godina u jednoj godini bilo nesto oko 1400 komada u prvih šest mjeseci od preuzimanja nove strukture unutar stanice policije u Bihaću u prvih šest mjeseci je izdano čak 14 570.
Ono što je vrlo bitno i bez čega ne može sistem funcionisati je saradnja sa građanima i nepoštivanje pojedinaca pravila koja saobraćaj nalaze. Dešavalo se je ono do čega smo mi došli kao portal dosli”da liše slobode zbog neispravnog auta da bi istu osobu nakon par dana uhapsili jel je upravljao sa drugim vozilom”.Ide ona izreka udri po džepu on kaze ja nju neću platiti ja ne radim šalji me u zatvor i tako se vrtimo u krug.
Ono što je bitno naglasiti je da može policija pojačati kontrolu ali dok mi ne postanemo svjesni da tamo gdje piše da se vozi 40 km na sat a ti voziš 120 km na sat nama nema pomoci. Prijavljivanjem nekog da divlja autom nije cvikarenje vec čuvanje života kako svog tako i tuđeg djeteta a na kraju konca i samog njegovog.
Pomozimo i mi sami svojim primjerama poštivanja saobraćajnih propisa pa ćemo stati za ovu godinu na ovoj crnoj statistici koja je već sad više nego zabrinjavajuća. Ne zaboravite da je i do nas!