Međunarodni dan nestalih osoba

Tokom agresije na našu zemlju, 1992.-1995., u BiH je nestalo gotovo 35.000 osoba, a još se traga za više od 7.500 nestalih

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih, koji su proglasile Ujedinjene nacije. Na ovaj dan se prisjećamo i odajemo počast desecima hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava.

Današnji dan ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je tokom agresije na našu zemlju, od 1992. do 1995. godine, u BiH nestalo gotovo 35.000 osoba, a još se traga za više od 7.500 nestalih.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je ujedno i prilika da se još jednom skrene pažnja svim nosiocima vlasti kako je ovo jedno od najznačajnijih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava, ne samo naša nego i druge države bivše Jugoslavije. Jer, rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba prije svega je obaveza vlasti, kao civilizacijska i moralna obaveza i prema žrtvama i prema porodicama žrtava, ali i društvu u cjelini.