Zikrija Duraković:Bez obzira na istragu,optužnicu ili presudu pojedine stranke moraju vratiti dug pojedincima i pozicionirati ih na listama.

Zikrija Duraković član Pomak-a i Kantonalni zastupnik u Skupštini USK-a govori za Uskvijesti.ba.

 

Da li postoji trenutna vecina u vladi USK-a?

 

Vlada Unsko-sanskog kantona jasnu većinu, odnosno podršku u Skupštini Unsko-sanskog kantona nema već duži period, od smjene bivšeg predsjedavajućeg Skupštine gosp. Bunića krajem 2019-te godine. Takva je i trenutna situacija, i naravno da skoro 3 godine to se odražava i na kompletno stanje svih kantonalnih institucija.

 

Skupština je zasjedala dvadesetak puta .Da li je prosla skupština bila i zadnja u ovom sazivu?

 

Zadnja sjednica Skupštine je bila 25. redovna sjednica, i upravo je to odraz političke situacije u zadnjih skoro 3. godine bez jasno definisane većine u Skupštini. Skupština kao najviši zakonodavni organ vlasti na kantonu je ta koja bi trebalo da preko svog izvršnog organa tj.Vlade USK  upravlja svim oblastima društveno političkog života koji su u nadležnosti kantona. Sve ono što Vlada ali i sve kantonalne institucije žele ili misle da trebaju uraditi prethodno bi trebale dobiti saglasnost od Skupštine, a za sve ono što su uradili trebaju podnijeti izvještaj Skupštini. Nažalost, sam broj sjednica pokazuje da to nije ni izbliza tako, materijali koji su razmatrani i sve ono što nije razmatrano pokazuje da to nije u skladu sa postavkama fukcionisanja zakonodavne i izvršne vlasti.

 

U situaciji kad znate da ne morate tražiti saglasnost za ono što planirate raditi te da nećete morati ni podnijeti izvještaj onom tko vas je osnovao naravno da ćete svoj organ,instituciju ili preduzeće smatrati svojom zonom interesa i da u njoj možete sve što hoćete i kako hoćete.

 

Sta se desava sa predmetom protiv Predsjedavajuceg skupštine Razima Halkića?

 

Predmet je u nadležnosti suda, a potvrđivanje optužnice je došlo nakon nekoliko mjeseci provedene istrage. Predmet u ovom momentu komentarisati ne mogu, ali sama činjenica potvrđivanja i ove ali i drugih optužnica, donešenih presuda te provođenja niza istraga u segmentu rada Skupštine, Vlade i više kantonalnih institucija je bitna ocjena rada navedenih organa u proteklom mandatnom periodu, te ocjena rada onih koji su najodgovorniji za rad tih organa.

 

Pomak ima kandidata za novog premijera. Smatrate li da on moze spasiti ovo haotično stanje na kantonu?

 

To smo smatrali i početkom ove godine kad smo predlagali gospodina Šuhreta Fazlića za premijera, prvenstveno smo to predlagali SDP-u, i to je bilo u momentu donošenja budžeta kantona za 2022.godinu. Na žalost po njih oni su izabrali drugačiji put, organizaciju online sjednice Skupštine, koja će također ostati upamćena po načinu organizacije i izglasavanju budžeta za 2022.godinu. Taj dan zgrada Vlade, u kojoj se održala online sjednica, je bila bolje čuvana i zabarikadirana nego sjedište Predsjednika Ukrajine u ovim danima rata.

 

Nakon toga svjedoci smo svi da je politička situacija ostala ista, privatizacija kantonalnih organa i institucija nastavljena još jačim tempom i dobro je da idemo prema danu izbora, za koje vjerujemo da će dati izlaz iz ove situacije koja traje godinama.

 

Redakcija portala saznaje da se uskoro podiže optužnica u vezi Unsko – Sanskih šuma .Kako se vama kao zastupniku izgleda stanje u istima?

Kao što sam u jednom od prethodnih odgovora rekao, sve optužnice i istrage su svojevrsna ocjena rada onih koji upravljaju političkim procesima na kantonu. Tako i u slučaju Unsko-sanskih šuma, koje su uz Zavod zdravstvenog osiguranja glavne i najbitnije poluge vlasti. Ni jedna ni druga institucija u ovom mandatnom periodu 2018.-2022.godina nisu redovno i kako zakoni nalažu informisale o svojim planovima rada, a o izvještajima o radu istih da i ne govorimo.

 

Imamo liste na kojima prvih desetak ima sest presuda ili optuznica .Lista Pomaka je dosta mlada. Smatrate li da se mogu nositi sa tim teretom i odgovornoscu?

Svojim pitanjem ste upravo i opisali političku situaciju na kantonu zadnje 3 godine, bez obzira na istragu,optužnicu ili presudu pojedine stranke moraju vratiti dug pojedincima i pozicionirati ih na listama. Apsolutno da smatramo našom prednošću što nismo takav politički subjekt, apsolutno smatramo da u životu i  sistemu normalnih vrijednosti svjedok i optuženi nikad ne mogu biti isti. Lista PoMAK-a je spoj mladosti i iskustva, dosada smo znali naći odgovor na sva iskušenja i probleme, PoMAK nije nepoznanica na kantonu, on je zdrava i ispravna  alternativa svemu ovom negativnom prethodno nabrojanom. U izborni proces ulazimo sa velikim optimizmom i znamo da cemo mi biti jedan od malobrojnih političkih subjekata koji će ostvariti dobar rezultat, a samim tim i kapacitet u Skupštini kantona s kojim će moći adekvatno uticati na političke procese.

 

Hvala gospodinu Durakoviću na odvojenom vremenu ..

Razgovarao:Fikro Bosnić